Διατροφικά Λάθη

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων είναι αρκετά συνειδητοποιημένο σε σχέση με την υγιεινή διατροφή ενώ για ορισμένους ο αγώνας για απώλεια κιλών δεν σταματάει ποτέ. Κάποιοι πειραματίζονται από μόνοι τους ενώ κάποιοι άλλοι ακολουθούν τις συμβουλές ειδικών –και μη- για να αποκτήσουν την σιλουέτα που ονειρεύονται άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε με όχι τόσο καλά αποτελέσματα. Ποιοί είναι οι παράγοντες και ποία είναι τα διατροφικά λάθη που γίνονται με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιος την επιθυμητή απώλεια κιλών;

Λάθος#1: Αλόγιστη κατανάλωση προϊόντων  light

Όταν ένα προϊόν δηλώνει ο,τι είναι light σημαίνει ότι έχει 30% λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο προϊόν που είναι πλήρες. Μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και καθόλου θερμίδες γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.  Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καταναλωτής αγοράζει προϊόντα  «χαμηλά σε λιπαρά» ή προϊόντα που αναγράφουν 0%  που όντως μπορεί να είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά να είναι αυξημένα σε ζάχαρη ή και το αντίθετο μπορεί να μην έχουν πολλή ζάχαρη αλλά να είναι αυξημένα σε λιπαρά.

Λάθος #2: Ο,τι είναι θρεπτικό δεν έχει θερμίδες.

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι καταναλώνουν προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά χωρίς να μετρούν ή να σκέφτονται ποσότητες. Το πιο σύνηθες φαινόμενο όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι η υπερβολική κατανάλωση φρούτων. Τα φρούτα είναι μεν πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και θα πρέπει να καταναλώνονται επί καθημερινής βάσης αλλά έχουν φυσική ζάχαρη και θερμίδες. Πχ 1 μεγάλο φρούτο έχει 100 θερμίδες και εάν κάποιος καταναλώσει 4-5 φρούτα ημερησίως αυτόματα καταναλώνει περίπου 400-500 θερμίδες. Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η κατανάλωση σποριών όπως πχ λιναρόσποροι/ηλιόσποροι/πινόλια (κουκουνάρια) που αφενός είναι υγιεινοί αλλά αφετέρου είναι πλούσιοι σε θερμίδες.

Λάθος # 3: Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν πιο λίγες θερμίδες από τα αντίστοιχα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης.

Τα προϊόντα oλικής άλεσης έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα αντίστοιχα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης και έτσι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η μόνη τους διαφορά είναι στο ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες και κρατούν σε μεγαλύτερη ισορροπία τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Λάθος # 4 : Οτιδήποτε σε υγρή μορφή δεν έχει πολλές θερμίδες.

Ακόμη μια λάθος εντύπωση που έχουν πολλοί.  Τα αναψυκτικά και το αλκοόλ είναι πλούσια σε θερμίδες ενώ δεν προσφέρουν καθόλου θρεπτικά συστατικά.  Επίσης το ελαιόλαδο αν και είναι πηγή καλών λιπαρών για την υγεία της καρδίας δεν παύει από το να είναι στην οικογένεια των λιπαρών και να προσφέρει 120 θερμίδες/κουταλιά σούπας. Τέλος ένα ποτήρι χυμό φρούτου προφέρει διπλάσιες και τριπλάσιες θερμίδες σε σχέση με την κατανάλωση ενός μικρού φρούτου.

Λάθος # 5 Όλες οι σαλάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες.

Οι σαλάτες μπορεί όντως να προσφέρουν λίγες θερμίδες εάν η βάση τους είναι τα λαχανικά. Όταν όμως προστεθούν στην σαλάτα υλικά όπως φρούτα, ξηροί καρποί, σπόρια, τυριά κλπ η θερμιδική αξία της σαλάτας μπορεί να ξεπεράσει τις 500-600 θερμίδες. Γι’ αυτό προσοχή στην προσθήκη πολλών υλικών. Το ίδιο λάθος μπορεί να γίνει και με τα κύρια μας γεύματα, δηλαδή η προσθήκη πολλών συνοδευτικών με το φαγητό μας όπως πχ ψωμί, ελιές, χυμός, τυρί φέτα κλπ αυξάνει την θερμιδική αξία του κυρίου μας πιάτου στο διπλάσιο.

Συμπερασματικά, όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος και δεν έχει την αναμενόμενη απώλεια κιλών θα πρέπει να προσέξει τυχόν λάθη που μπορεί να κάνει με την διατροφή του και να προσέξει τις ποσότητες και το είδος του φαγητού που τρώει. Μπορεί κάτι να είναι υγιεινό αλλά δεν παύει να έχει θερμίδες. Εάν κάποιος επιμένει ότι ακολουθεί μια σωστή διατροφή αλλά συνεχίζει να μην έχει την αναμενόμενη απώλεια κιλών που επιθυμεί τότε θα πρέπει να αυξήσει την φυσική του άσκηση γιατί μπορεί πχ λόγω ηλικίας, παρελθόν με αυστηρές δίαιτες κλπ να έχει μειωθεί ο μεταβολισμός του ενώ τέλος θα πρέπει να κάνει και μια ανάλυση αίματος για να δει εάν επηρεάζουν την απώλεια των κιλών του ορμονικοί παράγοντες όπως πχ θυρεοειδής.

Γιάννης Κερίμης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Categories:

Posted by admin

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.