Α. Λιπομέτρηση – Μέτρηση Σύστασης του Σώματος:

Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία αξιολόγησης του σωματικού λίπους είτε με το δερματοπτυχόμετρο, είτε με τη βοήθεια βιοηλεκτρικής αντίστασης.

Με τη μέτρηση σύστασης του σώματος, μαθαίνουμε το ποσοστό λίπους, μυϊκής μάζας, ενυδάτωσης και σπλαχνικού λίπους (λίπος γύρω από τα ζωτικά μας όργανα όπως καρδία, συκώτι κλπ) του ενδιαφερόμενου και είναι σημαντικό βοήθημα για άτομα που γυμνάζονται ή ακολουθούν μια διατροφή.

Σκοπός είναι η διατήρηση ή η αύξηση της μυϊκής μάζας, η ενυδάτωση των κυττάρων και η μείωση του σωματικού και σπλαχνικού λίπους για την ομαλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Β. Μέτρηση Μεταβολισμού:

Ο μεταβολισμός είναι μια σειρά χημικών αντιδράσεων του οργανισμού. Ένας αυξημένος μεταβολισμός βοηθά στην εύκολη απώλεια κιλών, ενώ ένας αργός μεταβολισμός δυσκολεύει τη μείωση του βάρους. Με μια σωστή διατροφή γίνεται ρύθμιση και συγχρόνως αύξηση του μεταβολισμού.

Η μέτρηση του μεταβολισμού γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος. Ο ενδιαφερόμενος ξαπλώνει αναπαυτικά και με την προσθήκη μιας μάσκας καταγράφεται ο βασικός του μεταβολισμός με βάση του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει.